use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Nadziewany chlebek

Nadziewany chlebek to oryginalny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Z dodatkiem pysznej masy serowej z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
  • 1 godziny 30 minut
  • Czas przygotowania30 minut
  •  
    4 porcje
recipe image Nadziewany chlebek

Składniki

  • 300 g chleba graham z formy
  • DELMA Maślany Smak
  • 270 g sera typu feta
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżeczki żelatyny

      Sposób przygotowania

      1. Dymkę umyj i odetnij szczypior. Cebulkę, papryki i rzodkiewki drobno posiekaj. Fetę wymieszaj z jogurtem (trzy łyżki masy serowej odłóż na później do posmarowania chlebka).
      2. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, gdy napęcznieje podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z masą serowo-jogurtową.
      3. Z chleba odetnij spód, wierzch i boki. Odcięte części posmaruj DELMĄ Maślany Smak.
      4. Do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia włóż spód i boki chleba. Do otrzymanej w ten sposób skrzyneczki włóż przygotowaną masę serową i przykryj wierzchem z chleba. Całość lekko dociśnij, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
      5. Schłodzony chlebek wyjmij z formy, posmaruj resztą masy serowej i posyp posiekanym szczypiorem z dymki.