Nadziewany chlebek
Nadziewany chlebek to oryginalny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Z dodatkiem pysznej masy serowej z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Czas przygotowania30 minut
- 4 porcje
 

Składniki
- 300 g chleba graham z formy
 - DELMA Maślany Smak
 - 270 g sera typu feta
 - 200 g jogurtu greckiego
 - 1 pęczek dymki
 - 1/2 papryki czerwonej
 - 1/2 papryki zielonej
 - 1/2 papryki pomarańczowej
 - 1 pęczek rzodkiewek
 - 3 łyżeczki żelatyny
 
Sposób przygotowania
- Dymkę umyj i odetnij szczypior. Cebulkę, papryki i rzodkiewki drobno posiekaj. Fetę wymieszaj z jogurtem (trzy łyżki masy serowej odłóż na później do posmarowania chlebka).
 - Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, gdy napęcznieje podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z masą serowo-jogurtową.
 - Z chleba odetnij spód, wierzch i boki. Odcięte części posmaruj DELMĄ Maślany Smak.
 - Do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia włóż spód i boki chleba. Do otrzymanej w ten sposób skrzyneczki włóż przygotowaną masę serową i przykryj wierzchem z chleba. Całość lekko dociśnij, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
 - Schłodzony chlebek wyjmij z formy, posmaruj resztą masy serowej i posyp posiekanym szczypiorem z dymki.
 




