Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Nadziewany chlebek

Nadziewany chlebek to oryginalny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Z dodatkiem pysznej masy serowej z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
  • Czas gotowania1 godziny 0 minut
  • Czas przygotowania30 minut
  •  
    4 porcje
recipe image Nadziewany chlebek

Składniki

  • 300 g chleba graham z formy
  • DELMA Maślany Smak
  • 270 g sera typu feta
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżeczki żelatyny
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Sposób przygotowania

  1. Dymkę umyj i odetnij szczypior. Cebulkę, papryki i rzodkiewki drobno posiekaj. Fetę wymieszaj z jogurtem (trzy łyżki masy serowej odłóż na później do posmarowania chlebka).
  2. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, gdy napęcznieje podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z masą serowo-jogurtową.
  3. Z chleba odetnij spód, wierzch i boki. Odcięte części posmaruj DELMĄ Maślany Smak.
  4. Do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia włóż spód i boki chleba. Do otrzymanej w ten sposób skrzyneczki włóż przygotowaną masę serową i przykryj wierzchem z chleba. Całość lekko dociśnij, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
  5. Schłodzony chlebek wyjmij z formy, posmaruj resztą masy serowej i posyp posiekanym szczypiorem z dymki.