Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Placuszki z jabłkami

Chrupiące placuszki z jabłkami na każdą porę dnia
  • Czas gotowania15 minut
  • Czas przygotowania10 minut
  •  
    4 porcje
recipe image Placuszki z jabłkami

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 250g maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • Delma
  • cukier puder
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Sposób przygotowania

  1. Jajka zmiksuj z maślanką, cukrem waniliowym, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Odstaw na 5 minut.
  2. W tym czasie obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, a następnie w półcentymetrowe plastry. Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej na patelni Delmę i smaż na niej racuszki, z obu stron, na złoty kolor. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.