Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Placuszki z jabłkami

Chrupiące placuszki z jabłkami na każdą porę dnia
  • 25 minut
  • Czas przygotowania10 minut
  •  
    4 porcje
recipe image Placuszki z jabłkami

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 250g maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • Delma
  • cukier puder

      Sposób przygotowania

      1. Jajka zmiksuj z maślanką, cukrem waniliowym, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Odstaw na 5 minut.
      2. W tym czasie obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, a następnie w półcentymetrowe plastry. Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
      3. Rozgrzej na patelni Delmę i smaż na niej racuszki, z obu stron, na złoty kolor. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.