Zapiekanka ziemniaczana z szynką
Sycąca zapiekanka ziemniaczana z szynką
- Czas przygotowania5 minut
Składniki
- 800g ziemniaków
- 2 cebule
- 250g szynki konserwowej
- 200g żółtego sera
- 2 jajka
- 200ml śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- kiść pomidorów koktailowych
- Delma
- rozmaryn
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki, obgotuj 10 minut w osolonej wodzie, odcedź. Cebule obierz, pokrój w kostkę i podduś na Delmie. Żółty ser zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w kostkę. Jajko roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i gałką muszkatołową. Pomidorki pokrój na kawałki.
- Formę do zapiekania posmaruj grubo Delmą i wyłóż połową ziemniaków. Na ziemniaki wyłóż połowę cebuli, 1/2 szynki i część pomidorków. Polej połową masy śmietanowej i oprósz żółtym serem. Na ser wyłóż resztę ziemniaków i cebuli, kolejną warstwę wędliny, pomidorów i resztę masy śmietanowej.
- Całość posyp pozostałym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 35 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyłóż na wierzch zapiekanki pozostałe pomidorki i gałązki rozmarynu, zapiecz.