use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Sycąca zapiekanka ziemniaczana z szynką
  • 50 minut
  • Czas przygotowania5 minut
  •  
    4 porcje
recipe image Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Składniki

  • 800g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250g szynki konserwowej
  • 200g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 200ml śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • kiść pomidorów koktailowych
  • Delma
  • rozmaryn

      Sposób przygotowania

      1. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki, obgotuj 10 minut w osolonej wodzie, odcedź. Cebule obierz, pokrój w kostkę i podduś na Delmie. Żółty ser zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w kostkę. Jajko roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i gałką muszkatołową. Pomidorki pokrój na kawałki.
      2. Formę do zapiekania posmaruj grubo Delmą i wyłóż połową ziemniaków. Na ziemniaki wyłóż połowę cebuli, 1/2 szynki i część pomidorków. Polej połową masy śmietanowej i oprósz żółtym serem. Na ser wyłóż resztę ziemniaków i cebuli, kolejną warstwę wędliny, pomidorów i resztę masy śmietanowej.
      3. Całość posyp pozostałym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 35 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyłóż na wierzch zapiekanki pozostałe pomidorki i gałązki rozmarynu, zapiecz.