Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Szukasz pomysłu na oryginalny i smaczny obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Wypróbuj pyszne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. To doskonałe nadzienie z pewnością znajdzie wielu fanów. Do dzieła!
  • 1 godziny
  • Czas przygotowania30 minut
  •  
    4 porcje
recipe image Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki

Ciasto
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nadzienie
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki DELMY Maślany Smak
  • 100 g sera białego
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
Sos pieczarkowy
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki DELMY Maślany Smak

      Sposób przygotowania

      1. Pomidora przekrój na połówki, usuń pestki, a resztę pokrój w kostkę. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej DELMIE Maślany Smak. Gdy odparują dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podduś. Następnie dodaj pokruszony widelcem ser, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
      2. Ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przeciśnij przez praskę. Dodaj po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, jajko, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodaj trochę więcej mąki pszennej.
      3. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i szybko zagnieć. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój na plastry. Na środek każdego plastra połóż łyżkę farszu, złóż na pół i sklej brzegi. Uformuj kotleciki i oprósz je mąką.
      4. Na patelni rozgrzej DELMĘ Maślany Smak, kotlety smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
      5. Przygotuj sos. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej DELMIE Maślany Smak. Gdy staną się rumiane, dodaj śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.