use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Szukasz pomysłu na oryginalny i smaczny obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Wypróbuj pyszne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. To doskonałe nadzienie z pewnością znajdzie wielu fanów. Do dzieła!
  • 1 godziny
  • Czas przygotowania30 minut
  •  
    4 porcje
recipe image Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki

Ciasto
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nadzienie
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki DELMY Maślany Smak
  • 100 g sera białego
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
Sos pieczarkowy
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki DELMY Maślany Smak

      Sposób przygotowania

      1. Pomidora przekrój na połówki, usuń pestki, a resztę pokrój w kostkę. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej DELMIE Maślany Smak. Gdy odparują dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podduś. Następnie dodaj pokruszony widelcem ser, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
      2. Ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przeciśnij przez praskę. Dodaj po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, jajko, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodaj trochę więcej mąki pszennej.
      3. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i szybko zagnieć. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój na plastry. Na środek każdego plastra połóż łyżkę farszu, złóż na pół i sklej brzegi. Uformuj kotleciki i oprósz je mąką.
      4. Na patelni rozgrzej DELMĘ Maślany Smak, kotlety smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
      5. Przygotuj sos. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej DELMIE Maślany Smak. Gdy staną się rumiane, dodaj śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.