Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Szukasz pomysłu na oryginalny i smaczny obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Wypróbuj pyszne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. To doskonałe nadzienie z pewnością znajdzie wielu fanów. Do dzieła!
Czas przygotowania30 minut

Składniki
Ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2-4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nadzienie
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki DELMY Maślany Smak
- 100 g sera białego
- 1 pomidor
- natka pietruszki
Sos pieczarkowy
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki DELMY Maślany Smak
Sposób przygotowania
- Pomidora przekrój na połówki, usuń pestki, a resztę pokrój w kostkę. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej DELMIE Maślany Smak. Gdy odparują dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podduś. Następnie dodaj pokruszony widelcem ser, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
- Ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przeciśnij przez praskę. Dodaj po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, jajko, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodaj trochę więcej mąki pszennej.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i szybko zagnieć. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój na plastry. Na środek każdego plastra połóż łyżkę farszu, złóż na pół i sklej brzegi. Uformuj kotleciki i oprósz je mąką.
- Na patelni rozgrzej DELMĘ Maślany Smak, kotlety smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
- Przygotuj sos. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej DELMIE Maślany Smak. Gdy staną się rumiane, dodaj śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
